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KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-140 

Issued: March 1976 

This opinion was decided under the Code of Professional Responsibility, which 
was in effect from 1971 to 1990.  Lawyers should consult the current version of 

the Rules of Professional Conduct and Comments, SCR 3.130 (available at 
http://www.kybar.org), before relying on this opinion. 

Question: May a lawyer cause a subpoena to be issued and served in a pending civil action 
purportedly compelling a witness to submit to a recorded interview under oath, 
without giving notice of the interview to opposing counsel affording him an 
opportunity to be present and cross-examine? 

Answer: No. 

References: CR 45, 30.02, 31.01; EC 7-25; DR 7-106(C)(7)  

OPINION 

In the applicant’s community, because of bureaucratic practices in the local police 
departments, it is usually difficult for trial lawyers to obtain written pretrial statements from police 
officers concerning civil matters they have investigated. As a result, some lawyers have adopted 
the practice described in the question.     

CR 45 sets out the purposes for which subpoenas may be issued and served. Ex parte 
investigation is not among them. A subpoena may be issued under CR 45.04 to compel an 
extra-judicial appearance of a witness, but the rule explicitly requires a lawyer’s certification that 
notice has been given as required by CR 30.02 and 31.01.     

The practice described in the question is pure bluff, tending to create disrespect for judicial 
process. Thus it is improper under EC 7-25 and DR 7-106(C)(7).     

The applicant also asks if “there is any impropriety in obtaining a sworn statement from the 
investigating officer, before the filing of suit, on an ex parte basis also?” As the question is put, the 
answer obviously is “no.” Equally obviously, if the applicant wants to know if it is improper to use 
a subpoena to obtain such statements, the answer is “yes.” 

http://www.kybar.org


Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the Kentucky 

Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 (or its predecessor 
rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 


